Nachtleven, evenementen en horeca weer aan de ketting | De tijd

2021-12-13 05:02:40 By : Ms. Liu Ada

De funsector betaalt de prijs voor de infectieregistraties die ziekenhuizen uit hun voegen doen barsten.

"We moeten toegeven dat we te slim af zijn door de besmettelijkheid van het virus", zei premier Alexander De Croo (Open VLD) na het Overlegcomité van de federale en regionale topministers over strengere coronaregels. Ondanks eerdere bezwaren is dit vanwege de snel verslechterende coronacijfers haastig vervroegd naar vrijdag. Er zijn dagelijks meer dan 300 opnames en het aantal covid-patiënten op de intensive care nadert de 700.

'De besmettelijke deltavariant maakt het ons moeilijk, we hebben tot 25.000 besmettingen per dag. En er kan een veelvoud van zijn dat we niet zien. Ons zorgsysteem begint te kraken. Onze huisartsen bezwijken onder een tsunami van mensen die zich moeten laten testen. Daarom grijpen we in.'

De verplichte vier dagen per week thuiswerken is verlengd tot 19 december. Daarna kunnen mensen weer twee dagen per week naar kantoor komen.

Cafés en restaurants moeten sluiten tot de volgende vergadering van de overlegcommissie op 15 december om 23.00 uur. Alleen tafels tot zes personen zijn nog toegestaan. Staan is niet toegestaan. Discotheken moeten vanaf zaterdag drie weken gesloten zijn. Ook nachtwinkels moeten om 23.00 uur sluiten

Ook voor massa-evenementen gelden beperkingen. Iedereen moet binnen zitten, met mondkapje en coronapas. Buitenbezoekers dienen zich aan de afstandsregels te houden. Als enige uitzondering krijgen de professionele evenementen een respijtperiode tot maandag om aan de nieuwe regels te voldoen.

Er komen economische steunmaatregelen voor horeca, evenementen en uitgaansgelegenheden. De Vlaamse regering belooft volgende week meer duidelijkheid.

Geen feesten meer die niet door een professioneel bedrijf worden georganiseerd. Alleen begrafenissen en bruiloften zijn nog toegestaan ​​- maximaal 50 mannen binnen en 100 buiten met coronapas en mondmasker. In privé-kringen zijn er geen beperkingen, hoewel het gebruik van zelftests wordt aangemoedigd.

Binnensporten mag nog wel, maar dan zonder publiek. Een ouder mag hun kind begeleiden. Buitensporten - zoals voetbal in de eerste klasse - kunnen met publiek worden beoefend.

Ook de Vlaamse regering heeft, na overleg met de onderwijssector, strengere regels afgesproken. Het lichamelijk contactonderwijs gaat door, maar het einde zal zijn aan buitenschoolse activiteiten. Klasgroepen worden gescheiden gehouden, wat betekent dat refters, studiezalen en buitenschoolse opvang sluiten. Ook worden de quarantaineregels strenger: als drie leerlingen uit dezelfde klas binnen zeven dagen positief testen, moet de hele klas in quarantaine. Tot nu toe gold deze regel alleen vanaf vier studenten. Scholen mogen preventief kiezen voor afstandsonderwijs. Ook wordt er geld uitgegeven aan ventilatie en luchtverversing. Ook voor de jeugd zullen extra maatregelen worden genomen, onder meer rond kampen en jeugdbewegingen.

Door de enorme virusomloop worden huisartsen overspoeld met mensen die zich willen laten testen. Daarom wordt het parallelle testcircuit verder uitgebreid. Er komen testcentra waar mensen zonder afspraak een test kunnen laten doen. "We werken aan verdere maatregelen om de testcapaciteit te behouden en te garanderen dat de huisartsen het hoofd kunnen blijven bieden", zegt federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit).

Zaterdag zullen de federale en regionale ministers van Volksgezondheid bijeenkomen om de concrete aanpak van de vaccincampagne voor de boostershot te bespreken. De internationale praktijk - onder meer in Israël en het Verenigd Koninkrijk - geeft aan dat een derde injectie onze bescherming tegen infectie, opname en overlijden aanzienlijk verhoogt. Ook hiervan zien we de eerste effecten. In de rusthuizen - waar al veel injecties zijn gedaan - daalt het aantal uitbraken snel.

Ondertussen kregen 1,2 miljoen mensen met een aangetaste immuniteit, ouderen en zorgpersoneel een boostervaccinatie. Tegen april volgend jaar zou elke Belg aan de beurt moeten zijn.

De ministers van Volksgezondheid bepalen zaterdag in welke volgorde mensen aan de beurt komen. Er wordt onder meer gekeken naar leerkrachten en opvoeders in de kinderopvang, op aandringen van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). Maar ook brandweer en politie zitten aan tafel.

De vraag van Weyts is niet onlogisch. Onderwijs- en kinderopvangpersoneel lopen een groter risico op besmetting door intensief contact met kinderen en jongeren. Donderdag gaven de Europese gezondheidsautoriteiten groen licht voor het injecteren van kinderen tussen vijf en elf jaar. Dat moet extra bescherming bieden tegen overmatige viruscirculatie. Vandenbroucke zei al dat hij in januari wil beginnen met het porren van kinderen. Zaterdag komt ook de aanpak van de kinderprik aan de orde.